preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Krešimira IV. Šibenik

Login
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 4. 2010.

Ukupno: 300169
Ovaj mjesec: 1478
Ovaj tjedan: 289
Danas: 20
Selo ili grad?
Učenici su međusobno razgovarali:" Gdje je bolje živjeti u selu ili gradu?" 

 

 

 

 

KORISNI LINKOVI

 

 

 

Čitajte lektire u

elektroničkom  obliku!

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Static HTML
Povijest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POLA STOLJEĆA NAŠE ŠKOLE

     Narodni odbor gradske općine Šibenik na svojoj VI. sjednici dana 3.VII. 1953. godine, na temelju prijedloga Savjeta za prosvjetu, nauku i kulturu NRH o reorganizaciji sedmogodišnje nastave u Šibeniku donio je rješenje prema kojem se osnovala      „II. osmogodišnja škola“ u Šibeniku koja je primila niže razrede gimnazije u Šibeniku. Gimnazija je zadržala više razrede, a „II. osmogodišnja škola“ djelovala je u zgradi Gimnazije te nastavu održavala poslije podne.

Školske godine 1953./1954. upisana su 23 razredna odjela, 6 u razrednoj nastavi i 17 u predmetnoj nastavi, ukupno 922 učenika. Nastava se odvijala u zgradi Gimnazije u prostorijama 2. kata.

Već iduće školske godine, radi velikog broja učenika, neki razredni odjeli preseljeni su u „III. osnovnu školu“, a niži razredi pripali su vježbaonici Učiteljske škole. Prvi Savjet škole formiran je 28.9.1954. g., a sljedeće školske godine preimenovan je u Školski odbor.

Školske godine 1959./1960.  godine u sastav „II. osnovne škole“ ulaze i područni odjeli Bilice, Dubrava i Rakovo Selo. Te godine u školi je bilo 708 učenika.

Sljedeće školske godine svi odjeli učiteljske vježbaonice spajaju se s „II. osnovnom školom“ .

 Održane su i značajne izložbe koje su bile povezane   s pedagoškim zadacima škole: izložba na temu Poznavanje prirode i društva i izložba Estetski odgoj.

Školske godine 1965/66.  škola je preimenovana u OŠ „Rade Končar“.

Godine 1970.  prvi je put provedeno testiranje učenika 4. i 8. razreda iz hrvatskoga jezika, matematike, kemije, povijesti, geografije, poznavanja prirode i društva, tehničkog i tjelesnog odgoja. Uspjeh je bio natprosječan.

 Ekskurzija osmih razreda trajala je 8 dana a putovalo se na relaciji Plitvice- Zagreb – Bled – Postojna – Šibenik. Uoči dana škole održana je 1. put svečana akademija u  kazalištu, a i u godinama iza te mnoge su se školske priredbe, osobito za Dan škole, održavale u Šibenskom kazalištu.

Treba istaknuti 1975. godinu u kojoj su naši učenici osvojili brojne nagrade na općinskim natjecanjima: 1. mjesto  iz biologije (8.r.), matematike(5.,6.,7.,8. r.), astronomije(5. r., 8.r.),2. mjesto  mjesto iz matematike, astronomije(6.r.) i 3. mjesto iz fizike(7.r.).

U sportskom natjecanju u gimnastici dječaci osvajaju 1. mjesto,  a djevojčice 2. mjesto. Na regionalnom natjecanju dječaci osvajaju 2. mjesto. Prva mjesta osvojena su i u drugim sportskim natjecanjima: nogometu, rukometu, košarci i atletici.

  Školske godine 1979./1980. „Osnovna škola Rade Končar“ preseljena je iz zgrade Gimnazije u novu školsku zgradu na Šubićevcu u Ulici Rade Končara 74 , u bivšu zgradu Pedagoške akademije. Da bi se nastava mogla održavati, zgradu je trebalo adaptirati. Zbog manjka prostora tri su razredna odjela radila  u  prostorijama bivše Ekonomske škole.

Godine 1980./1981. počelo se s preuređivanjem školske zgrade i okoliša koji je bio u vrlo lošem stanju. Uređeno je i ograđeno igralište, uređen pristup školi, uređeni razredi i zasađeno cvijeće. Posađena je borova šuma, teren oko škole očišćen i poravnat, a školska zgrada obojana iznutra i izvana.

Sljedeće školske godine uređeno je sportsko igralište, postavljena ograda, betonirano školsko dvorište i uređene zelene površine. Oko škole posađeni su čempresi i borovi i postavljene klupe za odmor. Za uređenje školskog prostora i okoliša te zaštitu čovjekove okoline primili smo i republičko priznanje. Te godine na natjecanju „Nauka mladima“ osvajamo prva mjesta iz matematike, biologije, kemije i fizike, tri učenice novinarske grupe pozvane su na republičku susret mladih novinara u Rijeci. Za Dan škole tiskan je školski list „Glas mladih“.

Školske godine 1982/1983. započele su redukcije struje, nekad se nastava održavala i pod šterikama. Sve se ipak izdržalo, a nastava je kvalitetno održana.

Sljedeće školske godine postojeća zgrada škole je dograđena. Nova zgrada imala je 4000 m2 prostora koji je obuhvaćao: 21 učionicu, 10 kabineta, sportsku dvoranu, biblioteku s čitaonicom, školsku kuhinju s blagovaonicom, stomatološku ambulantu i druge prostorije. Škola je opremljena suvremenim nastavnim sredstvima i pomagalima. Uređeno je 7000 m2   prostora oko škole.

Ugostili smo i brojne goste iz inozemstva: Pjevački zbor slovačkih učitelja i predstavnike ministarstva prosvjete iz Slovačke, učenike muzičke škole iz francuskoga grada Voirona, goste iz Herforda, delegaciju iz Lenjingrada.

Godine 1986.  Škola je za svoj rad dobila Nagradu Grada Šibenika.

Školske godine 1988./1989.  u školu je upisano 1240 učenika,

u matičnoj školi 1153, a u područnim školama 87 učenika. Za usporedbu: danas je u matičnoj školi  830, a u područnoj školi  60 učenika.

U toj školskoj godini obnovljena je i područna škola Dubrava kojoj je 10 godina prije bio zabranjen rad jer je nastava odvijana u konobi bez osnovnih uvjeta za rad.

 

 

 

 

Početkom 90 –ih dolaze teške godine za Hrvatsku, a i za našu školu. Dana 16. rujna 1990. oglasile su se sirene i objavile opću opasnost. Nastava je bila prekidana, održavana u skloništima ili u mjestima izvan Šibenika, a čak je organizirana iRadio – škola.  

 

 

 

 

Školi je 1991. godine promijenjeno ime u Osnovna škola Petra Krešimira IV.

Izdržali smo i te teške dane i dokazali da entuzijazam učitelja i njihovih učenika ništa ne može uništiti.Nakon rata nastavljeno je s radom u odličnoj atmosferi, osjetio se nov polet. Mnogi su nastavnici napredovali u struci te stekli zvanje učitelja mentora i učitelja savjetnika, učenici su nastavili s uspjesima u mnogim područjima i  osvojili i osvajaju brojne nagrade u znanju i vještinama.Nadamo se još boljem sutra u svim obrazovnim i odgojnim zadacima  za učitelje, učenike, roditelje i sve koji  sudjeluju u obrazovnom procesu.

 

 

 

 

 

Piše: Marinko Grubišić

 

 

 

 

 

Škola u Dubravi

Naša škola – nekad i sad

Listajući  školsku spomenicu naišli smo na članke o gradnji naše škole i područne škole u Dubravi. Škola je radila u tri smjene,  čak i subotom. Učenika je bilo više nego danas, a prostora mnogo manje. U drugom broju smo pisali o tome kako se naša škola razvijala i mijenjala, a sada evo starih izvadaka iz novina koje su pratile gradnju škole. I tada su nas hvalili. Danas se za naše učenike gradi nova škola na Meterizama, kažu da će to biti najsuvremenija škola u gradu. Takva je nekad bila i zgrada naše škole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Skola u vrijeme moje bake.doc

preskoči na navigaciju